Tarihçe

Sağlık Bilimleri Fakültesine bağlı olarak Hemşirelik Bölümü 13 Haziran 2007 tarih, 26551 Resmi Gazete yayınlanarak kurulmuştur. Hemşirelik Bölümü ilk kez 2008-2009 Eğitim-Öğretim yılında Öğrenci Yerleştirme sınavı ile öğrenci alarak Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Kampüsü binasının en üst katında Eğitim-Öğretime başlamıştır. İlk mezunlarını 2011-2012 Eğitim-Öğretim yılı bahar yarıyılında verecektir. Eğitim dili Türkçe, isteğe bağlı İngilizce hazırlık sınıfı olan Bölümümüz 4 yıl süreli 8 dönemden oluşmaktadır. Hemşirelik Bölümünde; Hemşirelik Esasları, İç Hastalıkları Hemşireliği, Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği, Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği, Psikiyatri Hemşireliği, Halk Sağlığı Hemşireliği, Hemşirelikte Öğretim ve Hemşirelikte Yönetim olmak üzere dokuz Anabilim Dalı mevcuttur. Hemşirelik Bölümü Eğitim Programı, birey ve toplum sağlığının iyileştirilmesini ve geliştirilmesini sağlayan kanıta dayalı uygulamaları başlatıp sürdürecek, çağdaş öğrenciler yetiştiren, Ülkemiz gereksinimine cevap veren, değişen şartlara ve gelişen teknolojilere uyum sağlayabilen, çağdaş eğitim felsefesinin benimsendiği meslek ve uygulamalı derslerle (Hemşirelik Esasları , İç Hastalıkları Hemşireliği, Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği, Doğum ve Kadın Hastalıları Hemşireliği, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği, Psikiyatri Hemşireliği, Halk Sağlığı Hemşireliği, Hemşirelikte Öğretim ve Hemşirelikte Yönetim) birlikte temel bilimsel dersleri (Anatomi, Fizyoloji, Pataloji, Farmakoloji vb..) , seçmeli dersleri (Sinema, Fotoğrafçılık, Psikodrama, Liderlik vb.) içerir. Ayrıca son sınıfta 1 yıl süreyle tüm mesleki dersleri ve Öğrenci-Öğretim elemanı işbirliğiyle hazırlanan projeleri içeren İntern programı yer almaktadır. Bu programı başarıyla bitirenlere Lisans Diploması verilmektedir.

Bölümümüzün iş yelpazesi çok geniş olup tüm sağlık kurum ve kuruluşları ile iş yeri hemşireliği, ilaç endüstrisi, evde bakım hizmetleri ve koruyucu sağlık hizmetleri, özel ve kamu kurum ve kuruluşlara ait hastanelerin yönetim kademelerinde çeşitli görevlerde iş olanaklarına sahiptirler.

Yüksek Lisans ve Doktora çalışmalarını tamamlayarak akademik kariyer yapabilirler. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de hemşire gereksinimi oldukça fazladır; ayrıca yurtdışında da istihdam edilmek üzere hemşire talep edilmektedir.

Bu sayfa Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından en son 31.03.2022 11:35:07 tarihinde güncellenmiştir.