Sık Sorulan Sorular

ÖİDB Sık Sorulan Sorular

Ders Alma ve Kayıt İşlemleri Hakkında

Üniversitemizde 100' lük not sistemi kullanılmaktadır.

Tüm bölümlerimizde İsteğe bağlı hazırlık sınıfı vardır.

Kayıt dondurmak isteyen öğrenci, öğrenci işlerinden kayıt dondurma formunu alıp dilekçesini dekanlığa verecektir. Fakülte Yönetim Kurulu’nun onay vermesi halinde öğrencinin kaydı dondurulur. Kayıt dondurma müracaatları dönem başlarında, ilk 21 gün içinde yapılır. Kayıt dondurduğu dönemde öğrenci harç yatırmaz ve ders kaydı yapmaz. Kaydı dondurulan öğrenci hiçbir öğrencilik hakkından faydalanamaz.

Muafiyet başvuruları ilk kayıttan itibaren en geç on iş günü içinde öğrenci işlerine yapılır. Başvuru esnasında transkript ve ders içeriği gereklidir.

Öğrencinin kaydını sildirdiği üniversiteden alacağı ders içerikleri ile yeni kayıt yaptırdığı fakültenin ders içeriklerinin uyuşması durumunda, Bölüm ve Fakülte Yönetim Kurulu’nun onay vermeleri halinde muafiyet işlemleri yapılır.

Üçüncü yarıyıldan itibaren, yarıyıl başı genel ağırlıklı not ortalaması (GANO) 1,80' in ve son iki yarıyılındaki her iki yarıyıl ağırlıklı not ortalaması (YANO) 2' nın altında olan öğrenciler sınamalı öğrenci kabul edilir. Sınamalı öğrenciler ilgili yarıyıl derslerini almayıp, önceki yarıyıllardan önkoşul derslerini göz önünde bulundurarak ders alırlar. Bu durumdaki öğrenciler ayrıca, GANO yükseltme amacıyla önceki yıllarda DD ve DC notu aldıkları dersleri de tekrar edebilirler.

Sınamalı statüde geçirilen yarıyıllar öğrenim süresinden sayılır.

Üstten ders alabilmek için not ortalamasının en az 3 olması gereklidir ve en fazla üç ders alınabilir.

 

Değişim Programları Hakkında

Yurt Dışından üniversitemize başvurmak isteyen adaylar üniversitemiz web sayfasındaki yabancı öğrenci ilanlarını takip etmelidir.  Adaylar akademik takvimde belirtilen başvuru tarihleri arasında online başvuru yapabilirler.

Online başvuru yapan ve başvuru ücretini yatıran adayların başvuruları sınava katılabilmeleri amacıyla onaylanır.

Yabancı uyruklu öğrenciler ile yurtdışında lise eğitimi görmüş T.C. vatandaşları Marmara Üniversitesi Yurt Dışından Öğrenci Seçme Sınavı (MÜYÖS)'na girmeleri ve başarılı olmaları halinde Marmara Üniversitesinde öğrenci olma hakkı kazanabilirler.

 

Erasmus Hakkında

1)  Ogrencilerin seciminde taban puan olarak lisans icin 2.20/4, yuksek lisans ve doktora icin 2,5/4 agirlikli not ortalamasinin olmasi gerekiyor.(Bkz. Ulusal Teklif Cagrisi sayfa 23)

http://www.ua.gov.tr/uploads/hayatboyuogrenme/teklifCagrilari/2012_HAYA

TBOYU _OGRENME_PROGRAMI_(LLP)_ULUSAL_TEKLIF_CAGRISI.pdf

Universitemiz Otomasyon Biriminden edinilen bilgiye gore, 1.,2., 3. ve 4.sinifta olan tum ogrenciler BYS sistemindedir. Öğrenci transcriptlerinin tamamında 4'luk not ortalamasi yazmaktadir.Bu kapsamda öğrencilerin Erasmus Program kosulları geregi taban puani saglayip- saglamadiklari konusunda transkriplerdeki 4'luk ortalamalara bakılmalıdır.

Dikey gecisle universitemize kayıt olmus ogrencilerin, onceki Üniversitelerinde almis olduklari dersler transkript notlarina etki >etmeyip muaf olarak yer aldıgı icin, Marmara Universitesi'nde yapmis oldukları not ortalamasi dikkate alinmalidir.

 

2) Not denkliği konusu sizlerden gelen sorular üzerine tekrar Ulusal Ajansa danışılmıştır. Yapılan açıklamaya göre; 4'lük ortalamanın yer almayıp, sadece 100'lük ortalamanın yer aldığı transkriptlerde Yükseköğretim Kurulu'nun tablosundaki değerlere başvurmak gerekmektedir.Nitekim Ulusal Teklif Çağrısı'na başvurduğumuzda benzer ifadenin  bu belgede de yer aldığı görülmektedir.

Mevcut sistemden once Universitemize kayıt yaptirmis ve eski sistemde değerlendirilen ogrenciler var ise, ancak o zaman YOK'un donusum tablosuna basvurulması gerekir.

 

3) Web sayfamızda yer alan ve ekte tekrar ilettiğimiz secim formlarından "Ön değerlendirme-Form 2" tarafınızdan düzenlenip, bölümüzden başvuran öğrencilerin belgeleriyle birlikte 28 Şubat 2012 Pazartesi günü mesai bitimine kadar ofisimize iletilmelidir.

Form-2 düzenlenirken başvuran öğrencilerin 4'lük not ortalamalarının formda ilgili kısma yazılması gerekmektedir.

 

4) Yabanci Dil Sinavi ile ilgili muafiyet durumu olmayacaktir. Secim icin tum ogrencilerin Universitemiz Yabanci Diller Yuksekokulu tarafindan yapilan sinavlara girmeleri zorunludur.

Bununla birlikte geçmiş yıllarda olduğu gibi başvuran öğrencilerimiz 5 farklı üniversite tercihinde bulunabildikleri icin birden fazla dilden sınava girebilirler. Öğrencilerimiz tercih ettikleri üniversitelerin eğitim dilinden sınava girmelidir. Bu kriteri uygulamadığımız zaman seçilen öğrencilerin karşı üniversitelerin koşullarını sağlayamama gerekçesiyle kabul alamadıkları gözlemlenmektedir.

İngilizce, Almanca ve Fransızca dillerinde sınav düzenlenmektedir. Bu sınavlar öğrencilerin birden fazla dilin sınavına girmelerini >sağlayacak şekilde farklı saatlerde yapılacaktır. İngilizce sınavının 9 Mart, Almanca ve Fransızca sınavının 12 Mart'ta yapılacağını bir kez >daha hatırlatmak isteriz. Sinav yeri hakkinda duyuru basvurular tamamlandiktan sonra Birimimizin web sayfasinda yapilacaktir.

Eğitim dili İtalyanca yada İspanyolca olan üniversietelere gidecek öğrencilerimiz, bu diller için belge ibraz edip İngilizce sınavına girebilirler.

 

5) 4. sinif ogrencilerinin basvurulari, basvuran ogrencilerin en erken bir sonraki akademik donemde gittikleri dusunuldugunde islevsel olmamaktadir.Bu ogrencilerin mezuniyetleri uzasa bile 30 ECTS kredisi karsiligi ders yuku alamadiklari ya da basarisiz olduklari gozlemlenmistir.Bu nedenle, 4. sinif ve mezuniyeti uzayan ogrencilerin  Programa basvursalar bile secilmemeleri gerekmektedir.

 

6) Erasmus Programina dahil olan ulkelerden birinin vatandasi olan Universitemiz ogrencilerinin Programdan yararlanmasinda bir sakinca yoktur. Bunlarin Erasmus Hareketliligi ile vatandasi oldugu ulke yuksekogretim kurumuna gitmesi mumkundur.

 

7) Programa dahil olan ulkeler disinda diger ulke vatandaslari da Universitemiz ogrencisi olmak kaydiyla Programdan yararlanabilirler,>Marmara Üniversitesi'nin ogrencisi olmak yeterlidir. Bu kosul ilanda acıklanmisti ancak gelen sorular uzerine tekrar vurgulamak isteriz.

Hayır, Erasmus öğrencisi olmak hiçbir bursun kesintiye uğramasına yol açmaz.  Yurtdışındayken buradaki bursunuz ödenmeye devam eder. Bu durumun sebebi Erasmus' tan sağlanan parasal desteğin aslında bir burs olmamasıdır. Erasmus bir burs programı değildir.

Hayır. Ancak, kurs sırasında gerçekleştirilecek gezi ve benzeri tercihe bağlı ekstra faaliyetler için ücret ödemeniz istenebilir.

İkinci taksidin ödemesi değişim dönemi sonunda, öğrencinin Nihai Rapor, Transkript, Tanınma Belgesi ve Katılım Sertifikasını teslim etmesi sonrası, katılım sertifikasında belirtilen öğrenim başlangıç-bitiş tarihlerine göre toplam hibesi yeniden hesap edilerek yapılır. Öğrenciler yalnızca Erasmus öğrenim dönemleri için yurtdışında bulundukları süre karşılığı hibe alabilirler.

1 ( bir) akademik yıl değişime giden öğrenci 60 AKTS, 1 ( bir) yarıyıl değişime giden öğrenci 30AKTS kredilik çalışma yapmak zorundadır.

Avrupa Kredi Transfer Sistemi (European Credit Transfer System), akademik tanınmayı kolaylaştırmak için kullanılan bir akreditasyon sistemidir. Öğrenci hareketliliğini kolaylaştırmak ve öğrencilerin yurtdışında gördükleri eğitimlerinin kendi ülkelerinde tanınmasını garanti altına almak için Avrupa Birliği tarafından geliştirilmiştir.

Hayır. Karşı üniversite, LLP/Erasmus programı kapsamında gelen öğrenciden herhangi bir kayıt, sınav veya öğrenim ücreti talep edemez. Ancak sigorta akademik malzemelerin fotokopisi, laboratuvar ürünlerinin kullanımı gibi çeşitli materyallerin kullanılması için ek bir ödeme talep edilebilir.

Evet. Kendi üniversitenize öğrenci katkı payı (üniversite harcı) ödemek zorundasınız. Ancak ders seçmezsiniz.

Erasmus öğrenci beyannamesi (Erasmus Student Charter) ‘’Erasmus öğrencisi ‘’statüsü, Erasmus uygunluk kriterlerini karşılayan ve üniversiteleri tarafından uygun bir ortak üniversitede öğrenim görmek ya da bir işletemeye veya diğer uygun bir kuruluşa staj amaçlı yerleştirilmek suretiyle yurtdışında bir erasmus süresi geçirmek üzere seçilmiş olan öğrencilere verilir. Erasmus öğrencisi olarak beklenti içerisinde bulunduğunuz haklarınızı, yine erasmus öğrencisi olarak yapmanız gerekenleri içerir.

Belgenizin imzalanıp imzalanmadığını “X belgemi X tarihinde, X günü X için bırakmıştım” bilgisini vererek, Uluslararası Ofis’ten e-posta ile öğrenebilirsiniz. Belge iletmek veya teslim almak için öğrenci saatleri içerisinde (Pzt 13.30-17.00, Salı 09.30-17.00, Çrş 13.30-17.00, Prş 13.30-17.00, Cuma 13.30-17.00) geliniz.

Öğrencinin Türkiye'deki üniversitesinde alması gereken derslere karşılık, gideceği yüksek öğretim kurumunda eşdeğer gelen dersler belirlenir ve alınan derslerin tanınırlığı öğrenci, öğrencinin kendi kurumu ve gideceği kurum arasında değişim dönemi öncesinde imzalanan Öğrenim Anlaşması (Learning Agreement) ile kayıt ve güvence altına alınır. Ders isimlerinin ve içeriklerinin bire bir aynı olması beklenmez, ders içeriklerinin örtüşmesi yeterlidir. Kurumların yetkilileri ve gidecek öğrenci tarafından atılması gereken imzaların tamamlanmış bir Öğrenim Anlaşmasında yer alan derslerin tanınacağı yükseköğretim kurumunun Erasmus Üniversite Beyannamesi başvurusu sırasında taahhüt edilmiştir ve aykırı hareket edilmesi halinde Ulusal Ajans durumu Avrupa Komisyonu’na rapor etmekle yükümlüdür ve bu, kurumun Beyannamesi’nin iptal edilmesi ile neticelenebilir.

Ders seçimi yapılırken yarıyıl için 30, 1 yıl için 60 AKTS kredisi hedeflenmelidir. Başarılı sayılan öğrenciler, Türkiye'ye döndüklerinde eğitimlerinin yurt dışında geçirdikleri dönem(ler)ini Türkiye'de geçirmiş gibi sayılacaktır. Başarısız sayılan öğrenciler, eğitimlerine Erasmus öğrencisi olmadan evvel kaldıkları yerden devam edecekler, ancak başarılı oldukları derslerin kredi toplamı karşılığı kadar derslerden muaf olurlar.

Her öğrenci ile yurt dışındaki öğrenimi öncesi bölüm koordinatörü ile birlikte bir öğrenim anlaşması imzalanır (3 orijinal, biri öğrencide, biri MÜ Uluslararası Ofis Birimi'nde biri de gidilen kurumda bulunmak üzere). Öğrenim Anlaşması'nda öğrencinin gideceği kurumda alacağı derslerin adları ve ECTS (European Credit Transfer and Accumulation System/Avrupa Kredi Transfer ve Biriktirme Sistemi-AKTS) kredileri yazılır. Derslerin listesi gidilecek üniversite tarafından temin edilebilir. Ders listesi gidilecek üniversitenin web sayfasından indirilerek bölüm koordinatörü ile birlikte seçim yapılır. Öğrenim Anlaşmasında öğrencinin yanı sıra her iki kurumun Erasmus bölüm koordinatörünün ve Erasmus kurum koordinatörünün imzaları ve her iki kurumun mührü bulunmalıdır. Öğrenci yurt dışına çıkmadan önce Öğrenim Anlaşması'nın tüm taraflarca imzalı hali Birimimize iletilmelidir.

Çeşitli nedenlerle öğrenim anlaşmasında yapılacak olan değişikliklerin öğrencinin gittiği yükseköğretim kurumunda akademik dönemin başlamasını takiben en geç 1 ay içinde yapılmış olması ve öğrencinin kendi yükseköğretim kurumu ve gittiği yükseköğretim kurumu yetkilileri tarafından onaylanmış olması gerekmektedir. 

Adres: Marmara Üniversitesi Uluslararası Ofis Mühendislik Fakültesi Binası B Blok 7. Kat 34722 Göztepe İSTANBUL TURKEY

Telefon: 0090 216 345 2167

Faks: 0090 216 347 87 14

E-posta: erasmus@marmara.edu.tr

Erasmus öğrencisi olarak yurt dışına gidecek öğrencinin belirli bir düzeyde yabancı dil bilmesi gerekir. Bunun  gidilecek ülkenin dili olması şart olmayabilir. İngilizce dili Avrupa ülkeleri içinde büyük ölçüde birleştirici bir dil olmaktadır. Bununla birlikte, gidilen okuldaki eğitim dilinin bilinmesinin istenmesi de mümkündür.

Öğrencinin İngilizce veya gittiği ülkenin dilini Erasmus öğrenim veya staj hareketliliğinin gerekliliklerini yerine getirebilecek düzeyde bilmesi gerekmektedir. Faaliyete başlamadan önce gidilecek kurumda hangi dil veya dillerin kabul edildiğinin bilinmesi gerekmektedir.

Hayır. Uygulamaya göre Erasmus öğrencisi olarak ancak bölümünüzün anlaşma yaptığı üniversitelere gidebilirsiniz.

Bölümünüzün/fakültenizin Erasmus İkili Anlaşması yok ise başvuru tarihlerinden önceki bir tarihte Erasmus bölüm/fakülte koordinatörünüz ile temasa geçiniz.

İki üniversitenin LLP/Erasmus programı kapsamında imzaladığı, bir yıl veya daha uzun süreli, öğrenci ve/veya öğretim elemanı değişimini taahhüt eden anlaşmadır.

Eğer gidilen kurum dil kursu imkanı sağlıyorsa bu imkandan yararlanmanızı öneririz.

Hayır, Bölümünüz/Yüksek Okulunuz/Enstitünüzün sizin devam ettiğiniz programla ya da bölüm ile ilgili İkili Anlaşması (Bilateral Agreement ) olması gerekir. Aşağıdaki tabloda bölümünüzle ilgili anlaşma olup olmadığını varsa hangi ülke/üniversiteyle olduğunu öğrenebilirsiniz:

 

İkili Anlaşma Yapılan Yüksek Öğretim Kurumu

Yılı

Üniversite

ID Kodu

İkili Anlaşma

Yapılan

Bölüm Kodu

İkili Anlaşma Yapılan Bölüm

UNIVERSITY OF GOTHENBURG

2010-2014

S GOTEBOR01

1550

HEMŞİRELİK, EBELİK,FİZYOTERAPİ

TECHNISCHE UNIVERSITAT DORTMUND

2010-2014

D DORTMUN01

1550

SAĞLIK BİLİMLERİ, FİZYOTERAPİ

HOCHSCHULE HANNOVER,UNIVERSTY OF APPLIED SCIENCES AND ARTS

2013-2015

D HANNOVER05

1550

SAĞLIK YÖNETİMİ

OSNABRÜCK UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES-  HOCHSCHULE OSNABRÜCK

2013-2014

D OSNABRU 02

1550

HEMŞİRELİK, FİZYOTERAPİ

UNIVERSITA DEGLI STUDI DI MODENA E REGGIO EMILIA

2014-2021

I MODENA 01

1550

HEMŞİRELİK, EBELİK,FİZYOTERAPİ

 İKİLİ ANLAŞMALAR LİSTESİ

Evet. Minimum akademik ortalamayı elde eden öğrencilerin alttan dersi bulunması Erasmus öğrencisi olmalarına engel değildir.

Erasmus programına katılım şartları değerlendirildiğinde Engelli öğrencilerimiz gerek değerlendirme gerekse hibe alımı konusunda kesinlikle eksi bir durumda değil aksine daha fazla kazanımları vardır. 

Bir yükseköğretim kurumunda tam zamanlı olarak eğitim gören lisans, yüksek lisans öğrencileri Erasmus öğrenim hareketliliğinden yararlanabilir.

Erasmus öğrenim hareketliliği en az 3 ay en fazla 12 ay olabilir. Değişim süresini bölüm/fakültenin Erasmus İkili Anlaşması belirler. 3 aydan daha kısa süren hareketlilik faaliyetleri Erasmus kapsamına girmez ve hibelendirilemez.

Erasmus Programı size yurt dışı deneyimi, çok kültürlü ortamda ders işleme, değişik kültürleri tanıma, Türk kültürünü tanıtma, yeni arkadaşlar edinme, farklı bir okulda öğrenci olabilme ve farklı bir sistem görebilme olanakları kazandırır.

Programın amacı Avrupa'da yüksek öğretimin kalitesini artırmak ve Avrupa boyutunu güçlendirmektir. Erasmus programı, üniversiteler arasında ülkelerarası işbirliğini teşvik ederek; öğrencilerin ve eğitimcilerin Avrupa'da karşılıklı değişimini sağlayarak; programa katılan ülkelerdeki çalışmaların ve alınan derecelerin akademik olarak tanınması ve şeffaflığın gelişmesine katkıda bulunarak bu amacı gerçekleştirmeye çalışmaktadır. Daha kaliteli yükseköğretim sunan Avrupa'da mezunlar daha donanımlı, iş dünyasının beklentilerine daha fazla cevap veren bireyler olacaklardır.

Erasmus öğrenim hareketliliği, yükseköğretim kurumu öğrencilerinin bir akademik yıl içerisinde eğitimlerinin bir veya iki dönemini Avrupa Birliği üyesi bir ülkedeki anlaşmalı bir yükseköğretim kurumunda gerçekleştirmesidir. Hareketlilik faaliyetinin gerçekleştirilmesi için bölümünüzün Avrupa Birliği üyesi bir ülkedeki Erasmus Üniversite Beyannamesi (EÜB) sahibi bir yükseköğretim kurumundaki ilgili bölüm ile Erasmus İkili Anlaşması olması gerekir.

 

Yaz Okulu Hakkında

Bir öğrenci azami öğrenim süresi boyunca en fazla dokuz kredilik dersi başka üniversiteden alabilir.

Öğrencinin kaydolmak istediği derslerin M.Ü. Yaz Okulunda açılmaması durumunda, farklı bir üniversitenin Yaz Okulundan ilgili dersleri alabilir. Öğrenci, farklı bir üniversiteden alınacak dersin içerik, dil, kredi ve ders saatini, Yaz Okulu akademik takvimini içeren resmi belgeyi önceden kendi birimine verir. İlgili bölüm, program veya anabilim/anasanat dalının görüşü alınarak birim yönetim kurulu tarafından uygun görülmesi halinde farklı üniversiteden ders alınabilir.

Öğrencinin kayıtlı bulunduğu birimin Yaz Okulunda kaydolmak istediği ders açılmadığı takdirde; öğrenci bu dersi, Üniversite içinde başka bir birimden alabilir. Bu durumda, diğer birimden alınacak dersin denkliğinin; içerik, dil, kredi ve ders saati açısından öğrencinin kayıtlı olduğu ilgili akademik birim ve birim yönetim kurulu tarafından kabul edilmesi ve diğer birimin birim yönetim kurulunun onayı gerekir.

Yaz Okulunda, bir öğrenci toplam on krediyi aşmamak üzere en çok dört ders alabilir. Ancak, Yaz Okulundan ders alarak doğrudan veya tek ders sınav hakkı ile birlikte mezun olabilecek durumda olan öğrenci toplam on iki krediyi aşmamak üzere en çok dört ders alabilir.

Öğrenci, ders eksiğini tamamlamak üzere, başarısız olduğu veya not yükseltmek amaçlı olarak başarılı olduğu bir dersi tekrarlamak veya yeni ders almak için Yaz Okulundaki derslere kaydolabilir. Yaz Okulunda açılan bir derse kaydolan öğrenci o dersi bırakamaz.

Çift Anadal Hakkında

  • Anadal lisans programının 3.ve 5.yarıyılının başında ders alma işlemlerinden önceki hafta içinde başvurabilirler.

Çift anadala müracaat etmek için not ortalamasının en az 3 olması gereklidir.

Burs işlemleri Hakkında

  • Burs alan öğrencinin toplamda üçten fazla başarısız veya devamsız dersinin olması ve öğrencinin bir aydan fazla uzaklaştırma cezası alması halinde bursu kesilir. Burslarla ilgili düzenlemeler KYK tarafından belirlenmektedir.

          Burs ve yardımlar

Belgeler Hakkında

Transkript ve  öğrenci belgesi müracaat edilen  gün içinde öğrenci işlerinden alabilirler. 5. sınıf öğrencileri müracaatlarını takip eden iki gün içinde alabilirler.

Gazete ilanı ile birlikte öğrenci işlerine başvurulması halinde iki gün içinde alınabilir.

Diploma, Çıkış İşlemleri Hakkında

Kaydını sildirecek öğrencinin öncelikle en erken bir hafta önceden dilekçe vermesi gerekmektedir. Başvuru Fakülte Yönetim Kurulunda görüşüldükten sonra Fakülte Yönetim Kurulu kararıyla öğrencinin kaydı silinir. Kaydını sildirecek öğrencinin harç borcunun bulunmaması gerekmektedir.

Mezun olan öğrenciler istedikleri takdirde Fakülte diploması ile birlikte lise diplomalarının aslını aynı gün içinde alabilirler. Öğrenimine devam eden öğrenciler ise başvurularından bir gün sonra diploma fotokopisini alabilirler

Ulusal yayın yapan gazetelere verilen kayıp ilanıyla birlikte fakülteye dilekçe verilir. Dilekçe verildikten sonra en erken iki gün içinde alınabilir.

Bilgi Yönetim Sisteminden başvuru yapmalısınız.

Mezun olan öğrenci, öğrenci işlerinden ilişik kesme formu alır ve gerekli yerlere onaylattırır. Onaylatılan belge ile birlikte aynı gün içinde mezuniyet belgesi ve transkript alınabilir.


Bu sayfa Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından en son 28.03.2014 14:10:30 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM